Persoonlijke ontwikkeling en de rechterhersenhelft

18 augustus 2020

Persoonlijke ontwikkeling en de rechterhersenhelft

Graag wil ik mijn gedachten met jou delen over persoonlijke ontwikkeling en in welke vormen je je persoonlijk kunt ontwikkelingen, wat er kan gebeuren, wat dat met je kan doen en wat het kan opleveren. Als coach & trainer vind ik het belangrijk om mezelf steeds te ontwikkelen, zowel vakkundig, maar ook persoonlijk, als mens. Waarom? Dat komt uitgebreid aan bod.

Om dit artikel te schrijven spendeerde ik behoorlijk wat tijd op het internet en heb ik mijn studieboeken er maar weer eens bijgepakt. Ik zocht voorbeelden en zeker ook inspiratie om goed uit te kunnen leggen wat ik bedoel. Allereerst vond ik deze onderstaande definitie van persoonlijke ontwikkeling.

Alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties.

Een behoorlijk rationele definitie die mij niet echt raakte. Maar wel duidelijk laat zien hoe groot het speelveld van persoonlijke ontwikkeling is, met als gevaar dat het een beetje een buzzword wordt. Dat werd ook wel een beetje bevestigd door wat ik verder vond op mijn digitale zoektocht. Namelijk allerlei soorten vaardigheden en leiderschapsprogramma’s of trainingen rondom zaken als: “wat te doen als je vastloopt in je persoonlijke ontwikkeling?”, “Hoe kan ik op een assertieve, toch prettige wijze, mijn doelstellingen halen?”, “Hoe vergroot ik mijn effectiviteit” en “Hoe kan ik een goede gesprekspartner worden?”.

Zeker goede trainingen. Een aantal heb ik uitgebreid bekeken en ervan geleerd. Echter is dat niet wat ik zocht, want wat ik las was voornamelijk gericht op hoe je je beter kan manifesteren in het bedrijfsleven. Waar ik het over wil hebben is persoonlijke ontwikkeling die niet direct aan het bedrijfsleven is gerelateerd en niet direct rationeel is. Iets anders doen dan je tot nu toe elke dag zo deed. Waarom? Ook dit komt uitgebreid aan bod.

"Waarom zou je" - Pjotr

Dus hierbij eerst een paar voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling door fysiek iets nieuws te leren of iets beter te willen leren doen, dat niet direct rationeel is. Omdat je dat graag zelf wilt of omdat je geïnspireerd bent geraakt door iets of iemand.

Het bespelen van een muziekinstrument, bijvoorbeeld een gitaar, door akkoorden te leren, je vingers op de snaren van het akkoord druk te geven, kun je de juiste klanken creëren. Het horen van die klanken kunnen je raken waardoor je meer wilt leren en je verder wilt ontwikkelen.

Technisch beter willen leren golfen, door je bijvoorbeeld toe te leggen op de houding en de ideale beweging die je moet maken om beter met je driver af te slaan. Die eerste bal die goed vliegt, maakt dat je verder wilt.

In het begin lukt het natuurlijk nooit zoals je het eerder had bedacht. Het kost meer tijd dan je dacht. Het valt tegen, want dat ene akkoord is in het begin moeilijk te pakken om de zuivere toon te kunnen spelen of je slice is er nog niet helemaal uit met afslaan. Maar je bent niet voor niets begonnen en je zet door. De klanken van de gitaar worden mooier door jouw inzet en de slice wordt minder waardoor je minder ballen in het water slaat of out of bounds.

In de genoemde voorbeelden wordt gebruik gemaakt van de rechterhersenhelft, deze bevat meer het gevoelsleven en daar huist ook onze creativiteit. Aan de voorkant van de rechterhersenhelft ontstaan nieuwe mogelijkheden, beelden en concepten. Daar wordt de omgeving onderzocht. De achterkant van de rechterhersenhelft richt zich meer op harmonie, samen en verbindingen.

Tegenover de linkerhersenhelft die het vermogen bevat om logisch te redeneren, structuur aan te brengen. Wordt linksvoor vooral logisch gekeken, gelden principes en daar worden kritische analyses gemaakt. Tegenover de achterkant van de linkerhersenhelft waar het praktisch is, aan de slag, actie, feiten en routines. Overigens heeft iedereen een rechterhersenhelft en is dus in staat om haar of zijn creatieve kant aan te wenden.

De piramide van Maslow

Volgens de theorie van Maslow krijg je ruimte voor zelfontplooiing, lees persoonlijke ontwikkeling, wanneer de basisvoorwaarden in jouw leven zoals beschreven in de eerste 4 schijven van de piramide zijn voldaan. Er kan een soort vicieuze cirkel van persoonlijke ontwikkeling ontstaan als aan die basisvoorwaarden van Maslow’s piramide continue worden voldaan.

Pyramide van Maslow

Het geitenpaadje

Als je vijftien of twintig jaar bij een bedrijf werkt dan bestaat de kans dat je in een geitenpaadje terecht komt. Ofwel je doet wat je deed en weet wat je krijgt. Namelijk een bepaalde rol in het bedrijf, met de desbetreffende verantwoordelijkheden en het bijbehorende salaris. Hier is de linkerhersenhelft (de feitelijke kant) aan het werk, routines, procedures en kritisch toezicht op de zaken. Waarschijnlijk doe je dat prima.

Echter het kan zo zijn dat je minder met je rechterhersenhelft doet, waardoor jouw creativiteit minder getriggerd kan worden. Daarnaast kan het zo zijn dat het belang van verbinding met vrienden en het uiten van je gevoelens en emoties ook kan afnemen.

Om dit te doorbreken, als je dat wilt natuurlijk, zet dan de eerste stap en ga iets fysieks doen wat niet direct met je werk te maken heeft, wat niet direct rationeel is. Iets waarvoor je jouw creativiteit, inzet, tijd en doorzettingsvermogen nodig hebt. Zodat je meer gebruik gaat maken van je rechterhersenhelft.  Je gevoelskant, daar zit ook jouw creativiteit. Je leert weer ergens voor te gaan en…? Het zou zomaar kunnen zijn dat je weer ergens enthousiast voor wordt.

Effect van persoonlijke ontwikkeling op je werk

Er zijn vele trainingen en opleidingen die je via je werk kan of moet doen. Daar zitten hele goede trainingen en opleidingen bij en deze zijn zeker goed voor je persoonlijke ontwikkeling op het werk. Echter om de balans te verbeteren is het belangrijk om ook privé een uitdaging te hebben. Daar waar je passie in zit, je rechterhersenhelft meer gebruikt kan worden. Dit is voor jou als mens fijn, je voelt je sterker, presteert beter. Maar ook op je werk, als je daar bijvoorbeeld al twintig jaar werkt, wordt het verschil gemerkt. Je bent uit jouw gebaande geitenpaadje gestapt.